Introductie

 

“Je krijgt wat… Je hebt wat…. Je moet er mee leren leven….!” Maar hoe?

 

Het PPEP4All programma is een zelfmanagement programma

voor mensen met een (chronische) ziekte ‘de patiënt’, en/of zijn of haar ‘partner’/mantelzorger*. Het vormt een aanvulling op de medische behandeling waarin er vaak weinig tijd, ruimte en aandacht is voor de psychische en (psycho)sociale gevolgen van de ziekte op het dagelijkse leven. Dit educatieprogramma heeft tot doel om, middels het aanbieden van informatie en het aanleren van management strategieën, u in staat te stellen de juiste balans te vinden tussen wat de ziekte van u als persoon vraagt en hoe u uw leven wil leiden. Met het PPEP4ALL wordt u gestimuleerd om uw eigen grenzen te ontdekken; uw doelen te stellen, en waar nodig bij te stellen en of te verhelderen. Uitgangspunt is uw autonomie te bevorderen.

Het PPEP4ALL beoogt u die handvatten te bieden die u in staat stellen de psychische en psychosociale gevolgen, waar vrijwel iedere (chronisch) zieke nou eenmaal mee te maken krijgt, goed te managen en daardoor de kwaliteit van uw leven positief te beïnvloeden.

 

Het zelfmanagement educatieprogramma omvat acht groepssessies met elk een eigen thema. Elke sessie heeft een standaardopbouw en duurt negentig minuten.

 

 

Het werkboek dient als leidraad en ondersteuning van alle actieve informatie, management strategieën en oefeningen die u tijdens dit programma krijgt aangeboden. Na het door lopen van het PPEP4ALL programma zal dit werkboek haar waarde behouden als naslagwerk en ‘reminder’. Of zoals een van de deelnemers zei:

“Het is mijn ‘bijbeltje’ geworden”.

 

*Uw partner/mantelzorger kan ook deelnemen aan het programma. Dit is net als uw deelname geheel vrijwillig en niet verplicht.

Zij zitten tijdens het programma in een aparte partnergroep, en doorlopen het PPEP4ALL vanuit hun eigen partnerperspectief met hun eigen werkboek. naar de partner pagina

 

 

Ervaringen van Patiënten

 

“Ik kon alles zeggen, mocht mijn kop stoten en boos zijn. Dankzij de behandeling en daarna het PEPP-programma ben ik een ander mens, ik heb een enorme metamorfose ondergaan. Accepteren? Dat kan ik niet... Maar ik kan nu omgaan met deze ziekte. Ik heb ook eindelijk mijn perfectionisme laten varen: ’t is zoals het is.”

 

“De PEPP cursus geeft je steun in wat je moet en kunt doen om het leven zo aangenaam en nuttig mogelijk te maken”.

 

“Door het PEP heb ik meer inzicht gekregen in mijn doen en laten en mijn manier van reageren. Zo ben ik me bewust geworden, dat ik problemen soms vererger door verkeerd te reageren en dan wordt het een negatieve spiraal. Medepatiënten hielden mij een spiegel voor. Er waren ook veel raakvlakken. Medepatiënten vertelden bijvoorbeeld dat ook zij sinds ze een chronische ziekte hebben sneller geëmotioneerd reageren op kleine dingen. Door hun verhaal kan ik dit van mezelf beter accepteren. Ik probeer nu ook anders met de ziekte om te gaan. Als ik en mijn vrouw de cursus niet gevolgd hadden waren we denk ik nu nog steeds aan het aanmodderen…”

 

“Als je eenmaal een chronische ziekte hebt, verandert je leven radicaal en moet je hoe dan ook op zoek gaan naar een nieuwe balans. De PEPP cursus geeft je steun in wat je moet en kan doen om het leven zo aangenaam en nuttig mogelijk te maken. Je wordt je bewust van het feit dat je meer kan dan je in eerste instantie gedacht had. Uitwisseling van informatie in een vertrouwelijke sfeer met lotgenoten onder deskundige begeleiding is een van de vele stappen die je over de drempel doen stappen om verder te gaan. Heel opvallend is dat een positieve levensfilosofie je sterker maakt om je ziekte te accepteren. Het PEPP levert een goed doordachte bijdrage om weer licht in de tunnel te zien en kan door een ieder, ongeacht niveau, zonder problemen worden gevolgd.”

 

“Het is opvallend dat een positieve levensfilosofie je sterker maakt om Parkinson te accepteren”.

 

“Het PEPP levert een bijdrage om weer licht aan het eind van de tunnel te zien”.

 

Iris Keser: “Op de site van de NHS staat uitgebreide informatie over het PEP, het Patiënten Educatie Programma voor hypofysepatiënten dat wordt aangeboden door het LUMC. Acht bijeenkomsten met verschillende thema’s die helemaal worden uitgediept. Ik heb er aan mee mogen doen. Tot mijn genoegen!” (Download en lees het gehele artikel).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een jaar later…

Artikel uit Diavaria, nr. 17 2011. Een jaar nadat het eerste Patiënt Educatie Programma na niertransplantatie plaatsvond in het LUMC, gingen de twee trainers op bezoek bij het deelnemende echtpaar Ruth en Johan uit Alphen aan de Rijn.

(Download en lees het hele artikel hier).

 

 

 

 

 

 

Locaties programma

Downloads

 

Hieronder treft u een overzicht van de te downloaden bestanden voor het PPEP4ALL patiënten programma.

Dagboekbladen

BOOM

Oefening lichamelijk bewustzijn (geluidsfragment)

Ontspanningsoefening (geluidsfragment)