Parkinsonpatiënten en partners kijken positief terug op PPEP4ALL programma van Bravis

Sinds september 2021 biedt het Bravis ziekenhuis Parkinsonpatiënten én hun partners het PPEP4ALL behandelprogramma aan. Het programma focust zich op mogelijkheden en helpt deelnemers om goed voor zichzelf te blijven zorgen na de diagnose Parkinson. Twaalf echtparen hebben het programma onder leiding van medisch maatschappelijk werkers Daniëlle Raad en Kim Valk afgerond en afgelopen maand is er weer een nieuwe groep gestart: “Je ziet de deelnemers iedere sessie groeien. Na drie maanden durven ze meer aan te pakken en zichzelf uit te spreken”, vertelt Daniëlle. De resultaten zijn zo positief dat Daniëlle en Kim het PPEP4AL programma ook gaan aanbieden aan MS-patiënten.

Het PPEP4ALL behandelprogramma is gericht op acceptatie, zelfredzaamheid en het bevorderen van de autonomie. Bij de intake zien Danielle en Kim mensen die heel gemotiveerd, maar ook heel erg zoekende zijn: “Dat is niet gek”, legt Kim uit. Er komt veel op het gezin af na de diagnose Parkinson. De kracht van dit programma is dat echtparen het samen volgen. De ziekte heeft invloed op allebei. De patiënt heeft het, maar de partner overkomt het.”

De patiënten en partners zijn de experts
Het programma duurt drie maanden en bestaat uit acht groepsbijeenkomsten. Het kan soms lastig zijn om te vertellen waar je tegenaan loopt als je partner in dezelfde ruimte zit. Daarom worden de echtparen tijdens de bijeenkomst van elkaar gescheiden. “De deelnemers zitten in dezelfde leeftijdscategorie, maar de een is al langer gediagnosticeerd dan de ander. Dat zorgt voor herkenning; ze begrijpen elkaar en delen tips”, vertelt Daniëlle. De bijeenkomsten vinden op hetzelfde moment plaats en er worden, op één bijeenkomst na, dezelfde onderwerpen behandeld.

 

Reünie
Tot nu hebben drie groepen het programma afgerond. “Eén van die groepen nodigde ons laatst uit voor een reünie”, vertelt Kim. “Het was een half jaar geleden dat zij elkaar gezien hadden en ze wilden graag weten hoe het met iedereen ging en wat ze nu, na het afronden van het programma, nog met de informatie en handvaten deden.” “Het was fantastisch om te zien hoe veel de deelnemers nog na het programma zijn gegroeid”, vult Daniëlle trots aan. “Partners zorgen beter voor zichzelf door, naast het mantelzorg, tijd in te plannen voor activiteiten die ze zelf leuk vinden. Ook gaven patiënten aan dat ze door het programma meer regie durven te nemen in hun behandeling, duidelijker aangeven wat ze nodig hebben en meer grip hebben op hun energie. Op de reünie waren ook twee dochters van een patiënt aanwezig. Zij deelden dat er binnen het gezin meer ruimte is ontstaan om aandacht te besteden aan de gevolgen van Parkinson”.

Starten met programma voor MS-patiënten
Naast Parkinson heeft PPEP4ALL ook programma’s voor andere chronische ziektes. De ervaringen zijn zo positief dat Daniëlle en Kim het programma binnen het Bravis ziekenhuis uitbreiden. Bij voldoende aanmeldingen starten zij, in samenwerking met revalidatiearts Martje Tazelaar, met een pilot onder MS-patiënten. Om in aanmerking te komen voor het programma moeten patiënten onder behandeling zijn van een revalidatiearts van Bravis.

Kijk voor het originele artikel en meer informatie op de website van het Bravis Ziekenhuis.#VOLG PPEP4ALL OP INSTAGRAM