PPEP4ALL Patiënt

Introductie

“Je krijgt wat… Je hebt wat…. Je moet er mee leren leven….!” Maar hoe?

 

Het PPEP4All programma is een zelfmanagement programma voor mensen met een (chronische) ziekte ‘de patiënt’, en/of zijn of haar ‘partner’/mantelzorger*. Het vormt een aanvulling op de medische behandeling waarin er vaak weinig tijd, ruimte en aandacht is voor de psychische en (psycho)sociale gevolgen van de ziekte op het dagelijkse leven.

 

Dit educatieprogramma heeft tot doel om, middels het aanbieden van informatie en het aanleren van management strategieën, u in staat te stellen de juiste balans te vinden tussen wat de ziekte van u als persoon vraagt en hoe u uw leven wil leiden.

 

Met het PPEP4ALL wordt u gestimuleerd om uw eigen grenzen te ontdekken; uw doelen te stellen, en waar nodig bij te stellen en of te verhelderen. Uitgangspunt is uw autonomie te bevorderen.

 

Het PPEP4ALL beoogt u die handvatten te bieden die u in staat stellen de psychische en psychosociale gevolgen, waar vrijwel iedere (chronisch) zieke nou eenmaal mee te maken krijgt, goed te managen en daardoor de kwaliteit van uw leven positief te beïnvloeden. Het zelfmanagement educatieprogramma omvat acht groepssessies met elk een eigen thema. Elke sessie heeft een standaardopbouw en duurt negentig minuten.

 

De mogelijkheden voor het deelnemen aan PPEP4ALL:

 

  • Patiënt en partner volgen gelijktijdig de PPEP4AL
  • Patiënt volgt de PPEP4ALL maar partner niet
  • Partner/mantelzorger volgt de PPEP4ALL maar patiënt niet

 

U kunt dus ook alleen het PPEP4ALL programma volgen.

 

Het werkboek dient als leidraad en ondersteuning van alle actieve informatie, management strategieën en oefeningen die u tijdens dit programma krijgt aangeboden. Na het door lopen van het PPEP4ALL programma zal dit werkboek haar waarde behouden als naslagwerk en ‘reminder’. Of zoals een van de deelnemers zei:

“Het is mijn ‘bijbeltje’ geworden”.

Uw partner/mantelzorger kan ook deelnemen aan het programma. Dit is net als uw deelname geheel vrijwillig en niet verplicht. Zij zitten tijdens het programma in een aparte partnergroep, en doorlopen het PPEP4ALL vanuit hun eigen partnerperspectief met hun eigen werkboek. 

Ervaringen van patiënten

“Ik kon alles zeggen, mocht mijn kop stoten en boos zijn. Dankzij de behandeling en daarna het PPEP-programma ben ik een ander mens, ik heb een enorme metamorfose ondergaan. Accepteren? Dat kan ik niet... Maar ik kan nu omgaan met deze ziekte. Ik heb ook eindelijk mijn perfectionisme laten varen: ’t is zoals het is.”
“De PPEP cursus geeft je steun in wat je moet en kunt doen om het leven zo aangenaam en nuttig mogelijk te maken”.
“Door het PPEP heb ik meer inzicht gekregen in mijn doen en laten en mijn manier van reageren. Zo ben ik me bewust geworden, dat ik problemen soms vererger door verkeerd te reageren en dan wordt het een negatieve spiraal. Medepatiënten hielden mij een spiegel voor. Er waren ook veel raakvlakken. Medepatiënten vertelden bijvoorbeeld dat ook zij sinds ze een chronische ziekte hebben sneller geëmotioneerd reageren op kleine dingen. Door hun verhaal kan ik dit van mezelf beter accepteren. Ik probeer nu ook anders met de ziekte om te gaan. Als ik en mijn vrouw de cursus niet gevolgd hadden waren we denk ik nu nog steeds aan het aanmodderen…”
“Als je eenmaal een chronische ziekte hebt, verandert je leven radicaal en moet je hoe dan ook op zoek gaan naar een nieuwe balans. De PPEP cursus geeft je steun in wat je moet en kan doen om het leven zo aangenaam en nuttig mogelijk te maken. Je wordt je bewust van het feit dat je meer kan dan je in eerste instantie gedacht had. Uitwisseling van informatie in een vertrouwelijke sfeer met lotgenoten onder deskundige begeleiding is een van de vele stappen die je over de drempel doen stappen om verder te gaan. Heel opvallend is dat een positieve levensfilosofie je sterker maakt om je ziekte te accepteren. Het PPEP levert een goed doordachte bijdrage om weer licht in de tunnel te zien en kan door een ieder, ongeacht niveau, zonder problemen worden gevolgd.”
“Het is opvallend dat een positieve levensfilosofie je sterker maakt om Parkinson te accepteren”.
“Het PPEP levert een bijdrage om weer licht aan het eind van de tunnel te zien”.

Heeft u of uw partner interesse in deelname aan het PPEP4ALL programma, vind dan hier een gecertificeerde trainer bij u in de buurt

Het PPEP4ALL-Net is een groeiend netwerk van diverse gecertificeerde PPEP4ALL trainers. Deze zorgverleners werken in verschillende settingen en met verschillende aandoeningen zoals o.a. Parkinson, IBD, Nierziekten, Diabetes, CVA, Huntington, hypofyse tumoren, dementie en MS.

Zoeken Location

Radius: KM

Get Your Richtingen

Show Afstand In

Gebruik mijn locatie naar de dichtstbijzijnde Service Provider te vinden in de buurt van me

Gecertificeerde PPEP4ALL Trainers: 0
Laden …

Richting

#VOLG PPEP4ALL OP INSTAGRAM